Uncategorized @ro

Produse folosite in sfera ORL

Infectiile rino-faringiene acute sunt manifestari ale unor boli infecto-contagioase datorate multiplicarii agentului patogen la nivelul cailor de acces in organism. Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare sunt afectiuni de etiologie viro-bacteriana, cu incidenta mai mare in sezonul rece.

  1. Solutii nazale (erine)

    Erinele sunt forme farmaceutice apoase sau uleioase care se aplica pe o mucoasa cu caracteristici speciale. Formularea acestora este cu atat mai pretentioasa cu cat aceste solutii se aplica pe o mucoasa sensibila si receptiva.

Mucoasa nazala are insusiri fiziologice speciale: miros, respiratie, rezonanta si protectie. Aplicarea unor solutii necorespunzatoare are drept consecinta scaderea mecanismului de aparare, inlocuirea cililor paralizati printr-un „locusminoriens rezistentae”, deci o poarta deschisa pentru diferite procese patologice (infectii), mucoassa nazala fiind captusita cu cili nazali foarte sensibili. De retinut este ca lezarea mucoasei necesita un timp indelungat de refacere. Integritatea epiteliului ciliat al mucoasei nazale, trebuie sa fie respectata de toate medicamentele aplicate la acest nivel. In general, bolnavii abuzeaza de picaturi si unguente nazale, deseori daunatoare. Aici se incadreaza si folosirea picaturilor nazale sub forma de spray, care disloca cilii din mucoasa.

RINONEF T 5mg/ml+5mg/ml, picături nazale, soluție

      Rinonef-T, picaturi nazale este un produs care contine o asociere de doua substante active, neomicina sulfat, antibiotic aminoglicozidic cu actiune locala, si efedrina hidroclorica, substanta cu actiune simpatomimetica, decongestionant al mucoasei nazale.

Se aplica sub forma de picaturi, in tratamentul rinitelor acute si cronice cu bacterii Gram pozitive si Gram negative sensibile la neomicina; in rinite alergice precum si in edeme dupa interventii endonazale.

In concluzie, produsul Rinonef-T se aplica pe mucoasa nazala pentru efectele sale locale si fara pericolul aparitiei unor efecte adverse sistemice cu caracter toxic.

SER EFEDRINAT 5mg/ml (10mg/ml) picături nazale, soluție

     Serul efedrinat in concentratii de 0.5% si 1%, picaturi nazale, se aplica pe mucoasa nazala pentru efectul local fara pericolul aparitiei unor efecte adverse sistemice.

Substanta activa, efedrina clorhidrica, se absoarbe rapid din solutia izotonica de clorurade sodiu; are actiune decongestionanta a mucoasei nazale.

Serul efedrinat are actiune decongestionanta selectiva si eficienta fara reactii secundare nedorite. Acesta este recomandat in tratamentrul rinofaringitelor acute, rinitelor vasomotorii si sinuzitelor acute.

RINOXIN 0,5mg/ml (0,25mg/ml) picături nazale, soluție

Produsele Rinoxin 0.5mg/ml si 0.25mg/ml, picaturi nazale au actiune vasoconstrictoare concomitent cu decongestionarea mucoasei nazale si reducerea secretiilor. Efectul terapeutic se datoreaza substantei active, oximetazolina clorhidrica, simpatomimetic alfa adrenergic, dar si formei farmaceutice, solutie nazala izotonica cu mucoasa nazala. Oximetazolina clorhidrica, la aplicare pe mucoasa produce vasoconstrictie prelungita care nu este urmata de vasodilatatie, inhiband producerea de secretii nazale. Efectele secundare sunt reduse, iar riscul pierderii efectului terapeutic in urma administrarii prelungite este redus.

Se aplica sub forma de picaturi in  tratamentul rinitelor  si sinuzitelor acute si cronice alergice, virale, catar tubar, congestive nazala si sinusala..

RHINOIL, picături nazale, soluție

Produsul Rhinoil solutie nazala este o combinatie de uleiuri volatile cu actiune antimicrobiana si decongestionanta. Uleiurile volatile impiedica multiplicarea germenilor infectiosi in organism, ele confera produsului o actiune antiseptica (antibacteriana, virulicida si antimicotica).

Vitamina A uleioasa are actiune antiinflamatoare, prin efectul reepitelizant al mucoasei nazale. In combinatie cu uleiurile volatile, reduce timpul de refacere al mucoasei nazale si inlatura simptomele care insotesc afectiunile inflamatorii si infectioase ale cailor respiratorii superioare.

Aplicat local, fluidifica secretiile nazale, favorizand eliminarea acestora, decongestionand in acest mod mucoasa nazala.

Se aplica sub forma de picaturi in  tratamentul rinitelor  si rino-faringitelor acute si cronice, in ozena, in edem postoperator al mucoasei dupa interventii endonazale.

RINOTISOL, picături nazale

Produsul Rinotisol, solutie nazala contine extract apos din propolis, bogat in polifenoli de tip acid cafeic. Compusii bioactivi au actiune antiinflamatoare si cicatrizanta in cazul inflamatiei mucoasei nazale datorate afectiunilor alergice, infectiilor micotice sau herpetice.

Extractul apos de propolis contine compusi polifenolici cu actiune antivirala si antiinfectioasa, stopand patrunderea germenilor la nivelul cailor respiratorii, restaureaza starea fiziologica a mucoasei nazale si creste imunitatea acesteia.

Produsul poate fi folosit in tratamente profilactice singur sau in asociere cu alte medicamente, in rinita atrofica, ozena, ulcer de sept Hajek, epistaxis recidivant.

Este o solutie izotonica cu PH apropiat de cel fiziologic care utilizata mai ales in afectiunile cronice limiteaza utilizarea dezinfectantelor nazo-faringiene.

HYATISOL, picături nazale

Produsul Hyatisol contine hialuronat de sodiu in solutie apoasa izotonica.

Hialuronatul de sodiu este un polimer natural care imbunatateste functia respiratorie datorita mentinerii prelungite a umiditatii mucoasei nazale.

Produsul hidrateaza si imbunatateste functia cililor celulari, pastreaza integritatea, elasticitatea si umiditatea mucoasei nazale.

  1. Solutii auriculare

OTIS-T, picături auriculare soluţie

Produsul Otis-T, picaturi auriculare, solutie, este o combinatie de trei substante active (cloramfenicol, fluocinolon si lidocaina) cu actiune antiinflamatorie infectioasa.

Cloramfenicolul a fost ales ca antibiotic în formula soluţiei auriculare, OTIS-T pentru că acţionează ca agent bacteriostatic şi bactericid faţă de bacilii Gram (-) şi Gram (+) (E. coli, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae, Salmonella tiphy). Cloramfenicolul este un antibiotic cu spectru larg, care poate fi utilizat topic şi asociat cu substanţe active antiinflamatoare, de tipul corticosteroizilor.

Fluocinolonul, corticoid antiinflamator, asociat cu cloramfenicolul reduce inflamatia asociata infectiei.

Lidocaina este un anestezic de contact care amelioreaza simptomatologia asociata afectiunilor inflamatorii infectioase carora se adreseaza produsul Otis-T; efectul anestezic local este de durata medie si se instaleaza imediat.

Excipientii, propilenglicolul si apa asigura dizolvarea substantei active si contactul prelungit cu zona auriculara. Propilenglicolul are capacitate osmotica si usuca locul.

Indicaţii terapeutice: Otis-T este indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii infecţioase ale urechii, cu manifestări la nivelul conductului auditiv extern, ca tratament local asociat tratamentului sistemic cu antibiotice şi antiinflamatorii, în particular eczeme infecţioase ale conductului auditiv.

OTOTIS 3mg/ml + 0.5mg/ml, picături auriculare, soluție

Produsul OTOTIS, picaturi auriculare, este o combinatie a doua substante active, ciprofloxacina si fluocinolon acetonid.

Ciprofloxacina este un antibiotic cu spectru larg asupra florei microbiene care se intalneste frecvent la nivelul canalului auditiv extern.

Fluocinolonul acetonid este un glucocorticoid topic cu actiune antiinflamatoare, antipruriginoasa si vasoconstrictoare.

Asocierea celor doua substante active este indicata ca prima intentie in tratamentul otitelor externe acute si cronice, care nu permit intarzierea instituirii unui tratament.

CERATIS, picături auriculare

Produsul Ceratis este o asociere a unei substante antiseptice, acidul boric, cu extracte din salcie si stejar intr-o solutie glicerinata.

CeraTIS, solutie auriculara, favorizeaza refacerea tegumentului auditiv extern lezat datorita  unor iritatii (prin folosirea dispozitivelor electronice, extractia corpilor straini), eczeme ale urechii externe. Produsul are proprietati antiseptice, favorizand cicatrizarea tegumentului conductului auditiv extern. Inlatura cerumenul, curata urechea, reduce congestia cronica cauzata de dopurile de ceara si previne instalarea unei eventuale otomicoze dupa mobilizarea dopului de ceara.

ALCOOL BORICAT 4% – flacon 15ml

Proprietăți: antiseptic local.

 Indicații: afecțiuni dermatologice ale conductului auditiv externProduse cu extracte din plante

Medicamente expectorante fitoterapice

Produsele farmaceutice, Calmofluid-T si Plantaginol sunt siropuri cu actiune expectoranta, administrate pe cale orala in doze terapeutice, indicate in afectiuni bronho-pulmonare cu sputa vascoasa, ce nu poate fi eliminata prin procesul de clearance mucociliar si prin tuse.

Siropurile expectorante favorizeaza expectoratia prin stimularea si fluidificarea secretiilor glandelor bronsice, usurand eliminarea lor si decongestionand mucoasa cailor respiratorii. Aceastea au si rol emolient, calmant, antiinflamator si bacteriostatic.

Sunt indicate in tratamentul: traheobronsitelor, bronsitelor acute si cronice asociate cu tuse iritativa, prevenirea complicatiilor pre si post-operatorii precum si in unele afectiuni ORL: rinite, sinuzite, laringite.

Extractul de patlagina are efect emolient, decongestionanat asupra mucoasei inflamate a cailor respiratorii si de calmare a tusei iritative.

CALMOFLUID-T, sirop ( extract de patlagina, licviritie, clorura de amoniu )

Extractul de licviritie (lemn dulce) are actiune expectoranta reflexa (prin iritarea mucoasei gastrice) si bacteriostatica.

Sarurile de amoniu din copozitia produsului Calmofluid-T fac parte din grupa expectorantelor secretostimulante; stimuleaza reflex secretia bronsica si activeaza mecanismele motorii de eliminare a acesteia.

Calmofluid-T – grupa expectorantelor combinatii – este indicat in afectiuni bronhopulmonare cu sputa vascoasa: traheobronsite, bronsite acute sau cronice cu tuse iritativa si prevenirea complicatiilor legate de efortul de tuse pre si post-operator.

PLANTAGINOL, sirop ( extract de paltagina )

Plantaginol sirop este un medicament pe baza de plante, care contine extract lichid de patlagina 20% ca substanta activa. Este indicat in tratamentul simptomatic al inflamatiilor cailor respiratorii superiorii insotite de tuse uscata.

Medicamente apiterapice

FLAVOSOL, tinctură de propolis 300mg/ml

Flavosol, picături orale, soluție, este un medicament obținut din propolis brut, având proprietăți antibacteriene și antivirale.

Se utilizează ca adjuvant în tratamentul rinofaringitelor acute și cronice, anginelor tonsilara și faringiană, rinitelor cronice, infecțiilor intestinale (colite, enterocolite).

Proprietățile care deosebesc propolisul de alte produse naturale sunt:

  • Stimularea imunoreacțiilor nespecifice ale organismului (creșterea capacității de apărare a organismului);
  • Accelerarea proceselor de vindecare, și în recidive în cazul afecțiunilor dermatologice și gineologice, de diverse etiologii.

Cu toate dovezile despre proprietățile dovedite ale propolisului, șansa de a fi transformat dintr-un remediu empiric într-o sursă de ingrediente active pentru produse apiterapice depinde de purificarea, standardizarea și trecerea propolisului brut prin toate etapele de fabricație în condiții farmaceutice.